Dokumenti za download:
    Brošura
    ADR Informacija

1. AKTUELNOSTI

U organizaciji Instituta za preventivu u periodu od 6. do 7. juna 2019. godine, biće održana jubilarna 10. Međunarodna Ex tribina u Hotelu „Norcev“ na Fruškoj gori, savetovanje iz oblasti zaštite od požara i eksplozija. Već je potvrđeno učešće eminetnih stučnjaka iz oblasti Ex zaštite iz Srbije, Nemačke (PTB-a), BiH, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Češke, Turske i Rusije.

Cilj održavanja "Ex tribine" je da se svi zainteresovani upoznaju sa novinama i pravcima razvoja protiveksplozivne (Ex) zaštite u svetu, kako na polju primene novih propisa tako i na polju korišćenja nove, prilagođene i adekvatne opreme kroz sveobuhvatni pristup zaštiti od eksplozije u sledećim oblastima:

  • zaštita od požara i eksplozije sa akcentom na nove propise,
  • bezbednost i zdravlje na radu u prostorima ugroženim eksplozivnom atmosferom sa akcentom na nove propise,
  • zaštita životne sredine i akcidenti praćeni eksplozijom, sa posebnim akcentom na nove propise.

Vidimo se na Ex tribini 2019.

2. IZDAVANJE ENERGETSKIH PASOŠA OBJEKATA

Institut za preventivu - Novi Sad je od Ministarstva gređevine i urbanizma Republike Srbije ovlašćen za izdavanje sertifikata o energetskim svojstvima objekata.

Prema zakonu Zakonu o planiranju i izgradnji i u Pravilniku o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada, od oktobra 2012. godine, sve nove zgrade moraju imati energetski pasoš kao uslov za dobijanje upotrebne dozvole.

Pravilnici o energetskoj efikasnosti predviđaju da i stari objekti moraju imati energetski pasoš ukoliko se prodaju, izdaju ili rekonstruišu.

Prema procenama, ušteda potrošnje energije u zgradama koje će imati bolje karakteristike energetske efikasnosti, iznosiće 20ᇆ%. Planirano je da energetski pasoši, u prvoj fazi primene, prate samo potrošnju energije za grejanje objekta, a predviđeno je osam razreda od A+ do G, s tim što A+ predstavlja najveću energetsku efikasnost, odnosno najmanju potrošnja energije po kvadratnom metru.

U Evropskoj uniji je prosečna potrošnja energije između 50 i 60 kWh/m2 godišnje, a u Srbiji u proseku od 150 do 200 kWh/m2. Predviđeno je da za nove zgrade najniža kategorija može da bude C, odnosno 65 kWh/m2 godišnje, dok će postojeće zgrade moći da troše 75 kWh/m2 godišnje.

Za stare objekte je planirano da budu unapređeni najmanje za jedan energetski razred i to uvođenjem dodatne izolacije fasade, zamenom prozora i stolarije. Energetski pasoši neće biti potrebni za zgrade manje od 50 m2, pomoćne zgrade, vikendice i proizvodne pogone u kojima je temperatura grejanja ispod 12oC.

Energetska dokumentacija objekata će, pored podataka o energetskim svojstvima zgrade sadržati i preporuke za poboljšanje energetskih karakteristika zgrade.

3. ADR OBUKA

Prijava kandidata za ADR ispit

- ADR prijava

- Uputstvo za korišćenje

- Detaljnije informacije....INSTITUT ZA PREVENTIVU Kraljevića Marka 11 Novi Sad tel/fax: +381(021) 420 571, 420 572,420 573